27 Haziran 2011 Pazartesi

Bir Başka İK ( İlham Kaynakları )


Her yerde İK nin öneminden bahsedilir , edilir de edilir yok öyle yok böyle hatta ve hatta yok şöyle diye. Lakin epeydir düşünüyordum ve bu sabah 100 numaradayken aklıma geldiki asıl önemli olan İK , ilham kaynakları bence. Neden mi dersiniz ?

Pekçok yere baktım yaklaşık olarak şöyle yazıyor ;" insan kaynakları politikamız; şirketimizin hedef ve stratejileri doğrultusunda nitelikli insan gücünü grubumuza kazandırmak ve insan kaynakları uygulamalarımızla çalışanlarımızın bağlılığını artırmaktır." bu yazıyı ntvmsnbc.com dan aldım. Yine en çok hoşuma giden buydu bunu aldım düşünün yani.

Bende diyorum ki nitelikli adamı oraya kazandıracaksın da onun devamlılığını ne sağlayacak. İşte tam burada ilham kaynakları devreye giriyor. İlgili iş alanında iyi düzeyde bir elemanı aldınız diyelim. Elemana iyi para veriyorsunuz ve karşılığında maksimum verim bekliyorsunuz doğal olarak. Lakin unutulan birşey var ki her eleman her yerde rahat olamaz , hele ki hoşuna gitmeyen şeyler varsa çalıştığı ortamda ondan maksimum verim falan beklemeyin. Sorunumuz gayet açık bence. İlham kaynaklarının bu soruna getireceği çözüm ise oldukça basit. Bünyenizde çalışan elemanlar içinde bir eleman tutun ve bu elemanın işi diğer elemanları gözlemek olsun. Tabi sadece gözlemekle kalmayacak. Sık sık diğer çalışanlarla iletişime geçip ne durumda olduklarını sorup aynı zamanda yolunda gitmeyen birşey varsa onu da öğrenip o sorunu nasıl çözeriz diye kafa yoracak birisi olacak bu elemanımız. Toplanan veriler ışığında gerekiyorsa çalışanın , çalışma şartları gözden geçirilmeli yada o şartlarda daha iyi verim alınacağı düşünülen başka biri oraya atanmalı. Lakin 2 .seçenek biraz riskli durmakta çünkü onunda ne yapacağını kestirmek güç. O yüzden ilham kaynakları 1. maddeyi ele alır ve çalışanın şartlarını verimi artıracak yönde geliştirmek için ne gerekiyorsa yapar. Bu bir ofisteki masanın yeri , boyutu ve rengi olabilir. Yada kullanılan teknolojik aletlerin , yazılım yada donanımların yeterlilikleri olabilir. Yada çalışma araçlarından tamamen uzak dış bir etken olabilir. İlham kaynakları işte bütün herşeyi gözden geçirir. Örneğin o çalışanın gün arası tatili diğerlerinden başka saatte olabilir . Yada onun sevdiği bir müziği ofiste dinleme olanağı sunabilir.( Örneğin bir proje üzerinde çalışırken ben Fight Club'un Where is My Mind ' ını dinlemeye bayılıyorum )

İşte ilham kaynakları böyle birşey. İlham deyince illa bir resme bakıp kafanızda dünyayı kurtarmanız gerekmiyor. İnsan kaynaklarının üzerine bunu da eklediğimizde inanın işler daha sistemli ve daha verimli olacaktır.

~ hmzsnmz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder